Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.05.2015 16:32 - Какво ще бъде светът след края на ерата на американското надмощие? Автор: zahariada
Автор: kpm Категория: Бизнес   
Прочетен: 2697 Коментари: 4 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  Какво ще бъде светът след края на ерата на американското надмощие? Икономика и финанси - 23/04/2015

През последните няколко месеца, алтернативни източници на информация повече от веднъж заявиха, че дните на хегемонията на долара е най-вероятно ено смята, че светът е в очакване на срив на петродолар меркантилизма и разцвета на нова многонационална банка за развитие, водена от Китай, където основната валута в света е на юана.

image

Изглежда, че идеята на де-доларизация и края на US световна хегемония със скоростта на епидемията.Последиците от тези промени в световния икономически ред, установени след Втората световна война, всеобхватни и може би това ще доведе до разпадането на съществуващата едностранна политическа и икономическа световен ред, основан на господството на американската външна политика и чужди политически и икономически стандарти.

Според вестник The New York Times, "отстъпление" на Америка и разпадането на световния ред създаден той неофициално беше основната тема на съвместното заседание на апелативните гуверньорите на Международния валутен фонд и Световната банка във Вашингтон:

"Spring съвместни срещи на Бордовете на гуверньорите на МВФ и Световната банка са пълни автоколона и задръстванията на Вашингтон, както и изтегляне на работна програма на президента Обама и финансовият министър Джак Лю. Но те също така демонстрира едно ново явление, което мнозина във Вашингтон и по целия свят се гледа като на разцепление в американското правителство. Това разделение изглежда толкова сериозни наблюдатели, че САЩ са на ръба на напускане на "световната икономическа сцена", които Америка е построена в края на Втората световна война и е бил оттогава почти под неин контрол.

"Той почти дава легитимност на разработването на нови правомощия," каза за Америка в интервю в петък, Арвинд Субраманиан, главен икономически съветник на Индия. "Хората не могат да се окажат прекалено открито се говори за такива неща, обаче, аз бих казал, че това е най-важният въпрос миналата пролет срещи."

Други длъжностни лица, които са участвали в заседанията на анонимност, също се съгласиха, че ролята на САЩ в света е един от основните проблеми, обсъдени.

Разбира се, в Белия дом е активно се опитва да води "единен фронт". На фона на опитите на Израел да се организира на Конгреса Скандалът около ядрените преговори между САЩ и Иран, както и провала на усилията на Вашингтон, предприета с цел да убеди съюзниците си да се откаже от присъединяването на новообразуваните азиатските банки инфраструктурни инвестиции (абии), се вижда ясно, че правителството на САЩ претърпява дълбоки различия не само между двама собствена политическа партия, но и в отношенията си с чуждестранни партньори. Всичко това води до намаляване на способността на Америка да запазят и защитят традиционните господстващото си положение на световната сцена.

Може би най-красноречиво илюстрира неуспешен опит да се направят промени в структурата на МВФ, който се очаква скоро съперничества с абии, че по-късно може да стане един от най-големите международни организации:

"Отстъплението на Вашингтон не е толкова много собствения си намерение, в резултат на дисфункция и липсата на средства за поддържане на бившия икономически върховенството, каза г-н Субраманиан. В контекста на бюджетния дефицит и неблагоприятното финансово положение, възможността на САЩ да запази своята икономическа мощ е намалена, и ожесточена политическа конкуренция доведе до факта, че Америка не е била в състояние да се разделят официално господстващото положение със съюзниците си.

Експерти казват, че тези обстоятелства да отвори пътя за един хаотичен глобални промени, особено на изместването на центъра на властта в Китай. Дори представители на администрацията на Обама са изразили загриженост за развитието на нейното икономическо влияние в Азия и по целия свят, които, според тях, се дължи на отказ от спазване на високи стандарти за опазване на околната среда, правата на работниците и прозрачност на бизнес, е в норма за западни институции.

Идеята за преразглеждане на структурата на управление на МВФ, който беше обсъден преди пет години, по-голямата си част с участието на президента Обама, същността на която е да се предостави на Китай и други развиващи се страни повече права, съответстващи на тяхното увеличаване на икономическия потенциал, и почина в недрата на Конгреса. До известна степен, това е, което накара Китай да създаде свои собствени многостранни кредитни организации, за разлика от тромава институт във Вашингтон.

Както беше посочено по-рано алтернативни източници в Съединените щати, абии - е много повече от просто конкурентни кредитор инфраструктура. Той е олицетворение на нарастващото влияние на китайската външна политика, както и началото на нова ера, в която юана постепенно се провежда сред резервна валута в света.

В продължение на много икономически лидери във Вашингтон и по целия свят, за да се създаде абии е въплъщение на избора, че изправени пред управляващите кръгове на по-голямата част от държавите. Неотдавна, Лорънс Съмърс, който е бивш главен икономически съветник на президента Клинтън и президентът Обама заяви, че създаването на нова Китай икономически институт и Вашингтон неуспеха да разубеди съюзниците му от него се присъедини - това е сигнал, че "е дошло времето, когато САЩ губи лидерската си позиция на световната икономическа система. "

В продължение на много години, Китай е заплашен от създаването на нови институции, за разлика от Запада, водена от МВФ, Световната банка и Азиатската банка за развитие, както и да даде своята валута RMB статута си на резервна, за разлика от американския долар.

Въпреки това, някои наблюдатели описват настоящата ситуация като "оттегляне на САЩ от световната сцена", в действителност това е напълно възможно, че Вашингтон просто загубил своята легитимност поради многото външнополитически "грешки", които достигат връхната си точка във формата на множество хибридни войни в Близкия изток , Друга причина е липсата на признаване на Китай като суперсила, както е изразено в образа на Пекин като квази-заплаха, вместо примиряването с променящ се световен ред и да се приспособят към новата геополитическа среда, като в същото време защитават собствените си интереси.


Тагове:   amerika,


Гласувай:
3



1. luky - !!!
23.05.2015 18:42
Някой прави ли си труда да чете преводите направени на Гугъл автопилот по горе?! Не ви ли е ясно, че нищо смислено не се разбира?! Тия как правят пари с такива идиоти да се чудиш. Бога ми, тоя сайт е изкукуригал съвсем!
цитирай
2. asthfghl - !?
24.05.2015 10:23
Какво оттегляне? САЩ планират най-голямото икономическо заробване на Европа чрез Трансатлантическия съюз; продължават да предизвикват кризи по цялата периферия на основните си геополитически противници (главно Русия и Китай); налагат нови проекти и способи за добив на енергоресурси, докато блокират тези на конкурентите си; използват марионетки да водят техните войни; все повече използват високите технологии, за да водят войните си от разстояние и без армия на терена... и изобщо се развиват, адаптират... и стават все по-нагли, агресивни и алчни.

Не, Щатите няма да се оттеглят скоро току-така от сцената. Просто ще променят методите си към по-дистанционни и по-малко рискови за тях самите - което пък от своя страна създава погрешното впечатление, че се отдръпват.
цитирай
3. ok3223 - ASTHFGHI - чо
24.05.2015 13:26
САЩ НЕ СЕ ОТТЕГЛЯТ, а тях просто ги ИЗБУТВАТ ОТ СЦЕНАТА, ОТ 1 - ТО МЯСТО НА СВЕТОВНАТА СЦЕНА.
Това е положението.Избутват ги, което никак не им харесва. И се опитват да забавят ИЗБУТВАНЕТО, КОЕТО НЕ ИМ СЕ УДАВА ...
ЗА КОГО БИЕ КАМБАНАТА, ЗА КАКВО.
На залеза на САЩ, като единствена супер сила днес.
Вече има и други ...
цитирай
4. asthfghl - 4.
24.05.2015 13:55
Окей, но избутване и оттегляне са две напълно различни неща.

Думите имат значение. Предназначението им е да обозначават точно определени неща, иначе произволно си пляскаме някакви понятия, без да имаме и най-малка представа за какво говорим.

Впрочем, можем да очакваме САЩ да станат доста непредвидими и агресивни, след като са започнали да се усещат, че биват изтласквани от първото място.

Друг въпрос е доколко Китай е в състояние да продължи този процес дългосрочно.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kpm
Категория: Регионални
Прочетен: 155030
Постинги: 89
Коментари: 108
Гласове: 118
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031