Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.04.2014 20:31 - Прадедите ни не са яли месо. Автор: leididi1
Автор: kpm Категория: Други   
Прочетен: 689 Коментари: 2 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image
Нова теория, лансирана от американски учени, разкрива невероятен факт: че древните хора са били тотални вегетарианци. Всеобщата вегетарианска епоха е продължила до падението на човечеството точно преди потопа.

Според антрополозите хората са престанали да се хранят с растения и са започнали да ядат месо от времето на последния ледников период. Тогава обичайното им меню, което се състояло от плодове, зеленчуци и ядки, станало недостъпно.

Затова древните трябвало да ядат месо в стремежа си да оцелеят. Като цяло те били вегетарианци, стигали до ядене на месо само когато зелената храна и ядките били напълно изчезнали.

Смята се за почти доказано, че систематичното ядене на месо е стартирало от канибализъм, и едва след това се е разпространило и върху животински видове. Навикът да се яде месо се е е запазил и след края на ледниковия период.

През последните години известни специалисти от цял свят са стигнали до извода, че за да остане здрав, човек не трябва да яде месо. Дори обратно – диетата на хищниците, която съдържа месо, може да навреди на човека.

Според някои историци ловът е бил измислен, когато климатичните промени са унищожили източниците на храна в северните райони по време на ледниковия период. Но от гледна точка на еволюцията това не се е случило твърде отдавна, затова телата ни все още са вегетариански.

Древните гърци и египтяните са смятали плодовете за основна част от менюто си. Жреците в Древен Египет не докосвали месо. Великите гръчки философи Платон, Сократ и Питагор активно защитавали вегетарианството.

Плутарх пише в трактата си „За яденето на месо” следното: „Искам да задам въпрос, при какви обстоятелства и в какво душевно състояние човек за пръв път е решил да опита вкуса на кръвта, да протегне устни към трупната плът и да украси масата си с мъртви тела? ”
Вегетарианството е било разпространено сред цивилизацията на инките. Даосите от Древен Китай също не вкусвали месо. Има исторически доказателства, че повечето древни хора не са и опитвали месо.

Племената, които ядяли предимно месо, били голяма рядкост. Дори ескимосите се хранят не само с месо и риба, а с 24 видове растения. Изчислено е, че в днешно време човек яде повече месо, отколкото в който и да е исторически период. 



Гласувай:
3



1. shtirlic - Възможно е
13.04.2014 11:26
Аз също съм чувал теории, че Европа например се е хранела предимно с храна от растителен произход, за това и прабългарите хранещи се с месо, превъзхождали ръстово европейците. Но къде е истината незнам, все пак всеки казва, че нормален съвременен мъж не би могъл да влезе в доспехите на древен рицар например, аз поне не съм виждал никакви доспехи та незнам
цитирай
2. olivie - ???
13.04.2014 20:08
Не знаеш, защото целите на подобни постове са да те изкарат канибал. Иначе коментарът ми се изтрива. Затова перИ му минуса и това е.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kpm
Категория: Регионални
Прочетен: 154959
Постинги: 89
Коментари: 108
Гласове: 118
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031