Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.04.2014 20:38 - МОСКВА СЕ ГОТВИ ДА СКЪСА ИКОНОМИЧЕСКИТЕ ВРЪЗКИ С КИЕВ Автор: kolevm38
Автор: kpm Категория: Други   
Прочетен: 365 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Москва се готви да скъса икономическите връзки с Киев Руски печат: Русия разчита да укрепва връзките си с народа на Украйна Обновена: 10 апр 2014 14:18 | 10 апр 2014 09:25, Елка Василева image    
image Владимир Путин на съвещанието с руския кабинет. Снимка: Reuters

Президентът на Русия Владимир Путин не подкрепи предложението на премиера Дмитрий Медведев Украйна да плаща занапред авансово за руския газ, докато не се състоят "допълнителни консултации", отбелязват изданията в Москва.

При все че дългът на украинския "Нафтогаз" нарасна от 1,4 милиарда долара в края на м. г. на 2,2 милиарда, президентът реши да изчака с тази мярка, "за да не се разруши малкото, което още остава".

Същевременно ресорните руски ведомства започнаха да се готвят за скъсване на икономическите връзки с Киев. До края на седмицата те трябва да представят предложения къде, за колко време и срещу какви пари Русия може да развие производство на стоки, купувани днес в Украйна, пише "Московский комсомолец" по повод вчерашното съвещание на Путин с правителството за икономическите и енергийните отношения със съседната страна.

Руското финансово министерство остави засега без отговор молбата на Киев за "допълнителна помощ по изкупуване на еврооблигации в размер на 3 милиарда долара", посочва вестникът.

Транш в същия размер вече бе предоставен на Украйна през декември, е напомнил финансовият министър Антон Силуанов. По думите му новото искане "ще се разглежда според това как се развият нещата". През юни Украйна трябва да започне изплащането на трите милиарда, получени през декември, добавя "Московский комсомолец".

Русия разчита да запази и да укрепва връзките си с народа на Украйна, подчертава "Росийская газета". Общият дълг на Украйна към Русия е 16,6 милиарда долара, припомня обаче официозът.

"Европейците признават за легитимни киевските власти, но не са им дали нито долар и нито евро, а Русия субсидира икономиката на Украйна със стотици милиони и с милиарди долари. Това не може да продължи до безкрай", смята президентът Путин според "Росийская газета".

Решение за газовите проблеми на Украйна ще трябва да търси Евросъюзът. Тъкмо с общността Русия се кани да проведе "допълнителни консултации" по въпроса, коментира "Комерсант" думите на Путин пред министрите.

Експерти на изданието прогнозират, че на предстоящите преговори ще бъдат засегнати и общополитически въпроси. Ако пък "консултациите" не осигурят бърз резултат, Москва е готова като първа стъпка към спиране на доставките да иска от Украйна авансово плащане за газа още от 1 май. Отрасълът видимо очаква вече "тежка газова криза", допълва всекидневникът.

Според експерти Путин съзнателно оставя открехната вратата за преговори. Сред вероятните причини да не прибягва до крайни мерки е опитът от януари 2009 г., когато в подобна ситуация Русия напразно чакаше подкрепа от европейците в спора с Украйна, пише "Независимая газета".

Според Сергей Правосудов, директор на руския Институт за национална енергетика, Украйна не може да плаща за газа нито по ниска, нито по висока цена и "Газпром" разполага с два варианта за изход от положението - да съди длъжника, украинската фирма "Нафтогаз", а междувременно да ускори строежа на газопровода "Южен поток", заобикалящ Украйна.

Международният арбитражен съд обаче няма начин да се произнесе до началото на отоплителния сезон, тъй като според юристи подобни дела се гледат за 2 до 2,5 години. Освен това, дори ако съдът уважи иска на "Газпром", с изпълнението на съответното решение ще бъде натоварена украинската държава. Не е за вярване, че Киев ще отнеме активи от "Нафтогаз", за да ги даде на "Газпром", твърди изданието.

Русия трябва да направи отстъпка в цената на газа за Украйна. Няма да пострада и авторитетът на Москва, ако Киев даде в замяна гаранции, че постоянно ще снабдява анексирания наскоро от федерацията Крим с газ, вода и електроенергия, смята руският експерт Михаил Крутихин.

"Комсомолская правда" цитира министъра на икономическото развитие Алексей Улюкаев, докладвал вчера на съвещанието с президента за консултациите на Русия с ЕС по евроинтеграцията на Украйна.

"Улюкаев не съобщи нищо утешително: ЕС не желае да приема интересите на Русия. Дори при опит да обясним на европейските чиновници колко тясно са вързани руско-украинските връзки, те се правят, че не разбират за какво става дума", пише вестникът.

Ако Украйна сключи споразумението за асоцииране с ЕС, чиято политическа част вече подписа, "ще настъпи просто хаос в икономиката", резюмирал руският министър, цитиран в материала. И добавил, че според комюнике на ЕС е нецелесъобразно преговорите по въпроса с Москва да продължат. "Жалко" - отвърнал Путин.
 

(БТА)

По публикацията работи: Елка Василева



Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kpm
Категория: Регионални
Прочетен: 154954
Постинги: 89
Коментари: 108
Гласове: 118
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031