Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.05.2014 21:35 - 24 май – Ден на българската, а не на славянската писменост Автор: Свилен Крайчев / varnautre
Автор: kpm Категория: Други   
Прочетен: 2444 Коментари: 4 Гласове:
3

Последна промяна: 24.05.2014 21:37

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

  | Свилен Крайчев image image    
  • image

    Княз Борис I




Княз Борис I трябва да почитаме като неин баща, не "първоучителите"

Този текст "откраднахме" (с любезното разрешение на автора, разбира се) от Фейсбук профила на Свилен Крайчев - капитан, бивш заметник-кмет на Варна, бивш депутат, настоящ зам.-генерален секретар на ПАЧИС (Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество със седалище в Истанбул)

Значи, чета си аз лежерно новините и попадам на по-долната информация (Варна посреща 24 май с ветроходен Парад на буквите, бел. ред.). Едно изречение в нея буквално ме взриви: „… Парад на буквите под ветрила, който ще се проведе навръх Деня на славянската писменост …“!!!

Добре де, някой би ли ми обяснил, защо 24 май излиза да е нещо като празник на някаква славянска писменост и на Кирил и Методий? Четох миналата година, че във Варна, на най-централното място пред Катедралата, щели сме да им издигаме паметник! Паметник трябва да има, но не на гърците Кирил и Методий с оня свитък с буквите А и Б, както сме свикнали да ги виждаме, а на друг!

Нека набързо си припомнимм фактите от онова време.
Противоборството между Константинопол и Рим. Източната Римска Империя - или както й казваме - Византия, иска да си разшири зоната на влияние, но ако го направи грубо, би си навлякла гнева на Рим, което е нежелателно. Хитрите византийци, както винаги, разработват хитър план тип „Троянски кон“. Искат да проповядват словото Божие, но ще е на езика на тамошното население и с нова, специално измислена за тях писменост. Кой би се противопоставил на подобна идея?! Подбират двама висококвалифицирани специалисти, които имат необходимата подготовка. Двамата печелят симпатиите на Рим с ораторското си майсторство и успешната защита на проекта във Венеция срещу трите „свещени“ езика. Не е подмината и техниката на рушветчийството, като даряват мощите на Климент Римски, с което си спечелват благоразположение. След като обаче благодетелят им умира, техните противници им спретват жесток погром, като част от учениците им са хвърляни в затворите или избити, други продадени в робство, трети успяват да избягат.

Една избягала група попада в Белград (тогава български) и оттам бегълците са изпратени в столицата Плиска, където биват посрещнати с почести от българския княз Борис Михаил I. Той им предоставя всички удобства, за да продължат своето дело. За него е било ясно, че без писменост, няма как да се лансират българските достижения в духовната и религиозна култура. Всичко ще бъде забравено и този народ ще изчезне. Това, което става е, че знаците, измислени от двамата гръцки братя не стават за нищо. За да напишеш две изречения трябва да си завършил художествена академия или най-малкото калиграфия. Трябва съвършено нова азбука, която да е лесна за използване от широките слоеве на населението, а не само от малка прослойка просветени.

Дава заповед и умелите ученици, веднага съставят съвършено нова БЪЛГАРСКА АЗБУКА!!!! Не кирилица, не славянска, а БЪЛГАРСКА!
Въпреки, че са ясни имената на хората, които са се занимавали с азбуката, въпросът, кой точно е изработил тази азбука не е ясен. Има мнения, че това може би е Климент Охридски, но вероятно тя е направена от „творчески колектив“ от повечето изявени ученици. А моето предположение е, че Симеон, по това време завършил Магнаурската школа, който се е включил усилено в това начинание, е вероятният ръководител на колектива, защото е очевидно, че само някой с дълбоко познаване на двата езика - българския и гръцкия, може да измисли нови букви и само някой с много власт може да смени бързо едните с други.

Та от горното следва въпрос: Пред кой паметник полагаме цветя на 24 май? Пред двама чужденци, които нямат нищо общо с България, никога не са стъпвали в България, измислили азбука, която не е била предназначена за България, а в България тя просъществувала само няколко години и е сменена поради явна непригодност.

Тогава кое от всичко това трябва да пазим и почитаме като светая памет българска?

Така! Нека сега си представим нещо друго. Какво би станало, ако Борис I, угрижен като всеки баща с проблемите около сина си Расате, не беше обърнал внимание на бегълците от запад? Ами просто нямаше да имаме азбука, на която да пишат повече от 200 милиона души и най-вероятно щяхме да пишем или с гръцка, или с латинска азбука!

Ето защо, дълбоко съм убеден, че паметник трябва да има, но вместо двамата гръцки братя, трябва да бъдат фигурите на Борис I, заобиколен от Климент, Наум, Ангеларий и т.н. Тогава и свитъкът с буквите ще си дойде на място, защото точно тази азбука е поръчал владетелят и такава са я измайсторили тези ученици. Негова е заслугата за това сега да пишем с БЪЛГАРСКИ букви, а не на „кирилица“, на някаква славянска или още по-малко на завъртяната глаголица!

По въпроса за това, кой е поръчал да се изработи БЪЛГАРСКАТА азбука, не е съвсем ясно дали това е било направено от Борис I или сина му Симеон. Но че е било целенасочена поръчка е безспорно, защото няма как тия ученици, които са си посветили живота да рисуват години наред глаголица, заради която са били жестоко преследвани, изведнъж да им е омръзнало и да са започнали да пишат с коренно различни знаци. От намерени артефакти е ясно, че навлизането на употребата на българската азбука съвпада със започване царуването на Симеон през 893 г. Което означава, че вероятно тя е подготвена преди това, както предположих - от Симеон и съгласувана естествено с баща му. Т.е. Борис I налага нова религия, нов владетел, нова столица и нова азбука! Налага съвършено нов етап за България, след което се оттегля в манастир.

Абсолютно неоспорим факт е, че новата азбука е БЪЛГАРСКА, защото е направена в БЪЛГАРИЯ, поръчана от БЪЛГАРСКИ ЦАР за БЪЛГАРИТЕ, а не за славяни или други!





Гласувай:
5



1. dinkov - Динков
25.05.2014 18:16
kpm - за Кирил и Методи не съм съвсем съгласен. Не е важно, че са създали глаголица, важно е делото, а крайният резултат, независимо пътя който е изминат е създаване на българска азбука. Дали азбуката е славянска или българска ? Мисля, че такъв въпрос в историята дори не съществува. Понятието славяни се използува за първи път няколко стотини години по - късно. Няма как азбуката да е славянска. Това е глупост. Народите които са е възприели, са е възприели с ясното съзнание, че тя е българска. Мисля, че тази историческа истина, ще се наложи и в официалната историография.
Поздрав.
Ицко
цитирай
2. kasnaprolet9999 - КИРИЛ И МЕТОДИЙ НЕ СА ГЪРЦИ
25.05.2014 19:06
Цар Борис е имал ключова роля и е създал предпоставки за създаванетио и разпространяването на българската азбука-не славянската-такава няма.
Виж статията на Павел Серафимов, който хвърля светлина върху техният произход и дело:
БЪЛГАРИ ЛИ СА КИРИЛ И МЕТОДИЙ?
sparotok.blogspot.com/2014/05/blog-post_23.html
цитирай
3. kasnaprolet9999 - Приема се, че равноапостолните ...
25.05.2014 19:16
Приема се, че равноапостолните просветители на славянските народи св. св. Кирил и Методий, когато се отправили към Моравия, взели със себе си от своято родина юношата Климент. От това заключаваме, че той се е родил в Солун или някъде в неговите околности.

Климент придружавал своите учители в Рим, където бил ръкоположен в свещенически сан от римския папа Адриан ІІ. След смъртта на св. Методий, архиепископ Моравски († 885), немското духовенство изгонило из Моравия апостолите на славянската реч. Тогава св. Климент с някои свои събратя намерил добър прием в родната си България, която вече официално била приела християнството и имала нужда от учители на български език. Благоверният цар Борис–Михаил изпратил (886) Климента в югозападната половина на своята обширна държава, в македонската област Кутмичевица с главни градове Девол и Охрид. Там той работил с голяма ревност между новопокръстените българи като учител и свещеник.

На събора в Преслав (893) Климент бил избран за "пръв епископ на българския език". Като свещеник и епископ той неуморно работил 30 години (886–916) за утвърждаване на християнската вяра сред своя народ. Денем той обучавал деца и юноши, а нощем се молел и пишел: превеждал книги от гръцки на български език; съставял проповеди за празници, които сам произнасял или неговите ученици ги прочитали пред новопокръстения български народ. Построил църкви и манастири. С молитвата си извършвал много чудеса.

Той опростил глаголицата и съставил буквите на тъй наречената азбука "кирилица". Само в западната половина на тогавашна България св. Климент имал около 3500 ученици, които приемали свещен сан и постепенно измествали из България гръцкото духовенство с неговия непонятен за простия народ гръцки език. Като си приготвил предварително гроб в основания от него манастир "Св. Пантелеймон", св. Климент починал на 27 юли 916 г.

След смъртта му Господ го прославил с благодатни чудеса. Служба и жития на св. Климент са съставени от негови непосредствени ученици или от далечни наследници на епископската му катедра, като знаменитите охридски архиепископи Теофилакт (1094–1107) и известният канонист Димитрий Хоматиян (1216–1234).

Големият духовен потенциал на първоучителите проличава от работата на техните ученици в България, където те получават радушен прием. Те продължават културния подвиг на своите учители, като участват в градежа на българската държава, поставяйки реалните и символични основи на старата българска култура. Чрез укрепването на новата българска църква, полагането на богослужението на български език, разпространяването и утвърждаването на българската азбука, в славянския свят, преводаческата дейност, създаването на оригинални творби учениците на Кирил и Методий пренасят през времето идеите и духовния смисъл на тяхното интелектуално и нравствено усилие.
цитирай
4. dinkov - Динков
26.05.2014 03:26
kasnaprolet9999 - " немското духовенство изгонило из Моравия апостолите на славянската реч". Прощавай, но няма как немското духовенство да изгони апостолите на СЛАВЯНСКАТА РЕЧ. Понятието "славянство" и измислено доста по-късно. Как може в Моравия да говорят на славянски, като не са знаели, че са славяни. А тези които в последствие са започнали да употребяват създадените в България букви, самите те са били с много ясно съзнание, че азбуката е българска и че пишат с български букви. В последствие, след няколко столетия Екатерина велика, каквито и понятия да измисля, това не може да преиначи историческата истина. Може, но за определен период. Между другото понятие в Западната част на Европа като славянска азбука няма. Има БЪЛГАРСКА АЗБУКА.
Поздрав.
Ицко
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kpm
Категория: Регионални
Прочетен: 155026
Постинги: 89
Коментари: 108
Гласове: 118
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031