Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.04.2014 22:09 - Таен експеримент за създаването на хора амфибии по времето на соца Автор: cudo
Автор: kpm Категория: История   
Прочетен: 829 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Все по често учените се убеждават, че бъдещето на космонавтиката не е в търсенето на нови светове, а в експлоатацията на ресурсите на астероидите. НАСА  сериозно се насочва в тази посока и вече обучава астронавти за целта. Да крачиш по Луната обаче доста се различава от ситуацията, в която един космически човек би бил поставен на астероид. Когато стъпи на астероид човек няма тегло, защото няма гравитация, а това прави работата опасна.

image

Затова агенцията извършва подводна мисия, тъй като условията на дъното на океана са най-подходящи и близки. Тренировките се провеждат на дълбочина от 19 метра и през 2025 „учениците” трябва да са готови да приложат уменията си и в Космоса – за тогава е планирана първата мисия на НАСА до астероид. image

Затова смесен екип от астонавти и водолази от специалния проект на НАСА Екстремни Операции в Околната Среда 10 (NASA Extreme Environment Mission Operations 10) или НЕООС (NEEMO) ще извършат подводна мисия, тъй като условията на дъното на океана са най-подходящи и близки. Тренировките се провеждат на дълбочина от 19 метра и през 2025 „учениците” трябва да са готови да приложат уменията си и в Космоса – за тогава е планирана първата мисия на НАСА до астероид.



Но едни от пионерите в тази област всъщност сме ... ние българите.




Колцина си спомнят днес за "Шелф 1"? Какво ви говори думата акванавти? Нищо едва ли, а може би сте фен на научната фантастика и сте чели книгите „Човекът Амфибия“ на Александър Беляев или някой от  книгите на Жул Верн. А всъщност знаете ли, че това съвсем не е било фантастика.

image


През далечната 1968 година бившия Институт по океанография и рибно стопанство заедно инженерите Хари Амьорков, Георги Вълчанов, Илия Кръстев, Илко Щирков и Траян Траянов разработват българския подводен дом "Шелф 1".

image

През 70 -те години българските учени  провели редица задълбочени научни изследвания и дават старт на супер секретната програма Шелф 1.


Целта на тази програма е била да обучи супер войници амфибии, живеещи с еднаква леснота на брега и под водата, без разлика. Резултатите от този експериметн са впечатляващи, но все още пазени в тайна. Днес последндия от българските акванати преживява като всеки български пенсионер и единствен той си спомня, че навремето сме имали дори цяла подводна колония.


image


Днес акванавтите са забравените герои. И е прав, днес техният подводен „дом“ Шелф 1 събира ръжда близо до Созопол, на плажа до таляна Чайка до една порутена барака. България отдавна е забравила за него. Спомнят си го само участниците, като г-н Траянов. Точно по онова време и френският мореплавател Жан Ив Кусто започва серия от експерименти, които също са с неизвестни резултати.

image


Вижте повече:

http://archive.bnt.bg/bg/productions/120/edition/17606/malki_istorii_11_noemvri_istorijata_na_trajan_trajanov_akvanavt_v_podvoden_eksperiment_shelf_1





Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kpm
Категория: Регионални
Прочетен: 155764
Постинги: 89
Коментари: 108
Гласове: 118
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930