Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.04.2014 21:32 - ИСТОРИЯТА НА ЕВРЕИТЕ Автор: sourteardrop
Автор: kpm Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 1243 Коментари: 0 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

ИСТОРИЯТА НА ЕВРЕИТЕ .
. За да се разбере еврейската религия, трябва да се знае историята на еврейския народ. Двете неща е невъзможно да се разделят. Преди около 4000 г. в Месопотамия един човек на име АВРААМ вярвал в един-единствен бог - ЯХВЕ (ЙЕХОВА), с който сключил споразумение и по-точно сделка. Ако той и неговите наследници, гласяло споразумението, и за в бъдеще продължават да вярват в Яхве и да го почитат, богът щял да им даде благословената земя ХАНААН и те ще бъдат негови избраници. От потомците на Авраам произлезли дванадесетте племена на Израел.
.
. ИЗВЕЖДАНЕТО .
. Евреите почитали своя бог векове наред, докато ужасен глад настъпил по техните земи. Те били принудени да бягат в съседния Египет, , където потърсили помощ. Но египтяните ги превърнали в роби и постепенно много евреи започнали да се кланят на египетски богове. МОЙСЕЙ бил следващият велик пророк. Той бил евреин, осиновен и отгледан от сестрата на фараона. По-късно бил прокуден от Египет и полужив успял да прекоси пустинята и така стигнал до планината СИНАЙ. Един ден се изкачил и там срещнал Бог, който му заповядал да се върне в Египет, да изведе оттам евреите и да ги върне обратно в обетованата земя. Благодарение на способността си да прави различни чудеса, дадена му от бога, Мойсей успял и повел евреите към родината. Това пътуване траяло 40 години и било наречено ИЗВЕЖДАНЕТО. По време на пътешествието мойсей получил от бога законите на юдаизма - ДЕСЕТТЕ БОЖИ ЗАПОВЕДИ и върнал евреите към истинската им вяра.
.
. ИЗГОНВАНЕТО .
. След няколко века Израел бил окупиран от римляните. Те постепенно прокудили евреите от земите им. Цели 2000 години след това те скитали по различни страни, търсейки подслон и убежище. Въпреки това те пазели своята вяра и обичаи. Евреите били често преследвани и гонени заради вярата си. Смятали ги за врагове на християнството, защото не вярвали като християните, че Исус е божи син. Мнозина се заселили в новооткритите земи като например Северна Америка.
През 1948 г. била създадена държавата ИЗРАЕЛ. Тя станала официално отечество на евреите.
.
. ЕВРЕЙСКАТА ПАСХА .
. Пасхата е осемдневно празненство, с което се чества извеждането на евреите от Египет. Поднася се специално блюдо - седер и се извършва специален ритуал. Най-малкото дете в къщата запитва на езика иврит: "Защо тази нощ е различна от всички други нощи?". Бащата отговаря: "Защото бяхме роби на египетския фараон и Бог ни изведе от Египет". Тогава хората пият вино и пеят псалми на благодарност и възхвала. Евреите имат и други празници, които им напомнят за тяхната история.
.
. РАЗПРОСТРАНЕНИЕ НА ЮДАИЗМА .
. Юдаизмът е разпространен по цял свят. Първоначално миграцията била към Западна Европа, но започналите гонения на евреите ги заставили, носейки своята вяра със себе си, да емигрират към още по-отдалечени места. През 1980 г. в света се наброяват 13 милиона евреи: от тях 5,7 милиона в САЩ, 3,3 милиона в Израел, 3 милиона в Европа, останалите в Африка, Азия и Южна Америка.
.
. ЕВРЕЙСКАТА РЕЛИГИЯ .
. Еврейската религия се основава на свещени писания, наречени ТЕНАК. Те включват 24 книги и се разделят на три групи. ТОРАобхваща законите, дадени на Мойсей от Бога, и правилата на всекидневния живот. НЕВИИМ включва писанията на всички еврейски пророци. КЕТУБИНсъдържа всички псалми (поеми или химни), написани от неизвестни автори.
СЪТВОРЕНИЕТО. Еврейските свети писания разказват историята на Сътворението, когато Бог създал света за шест дни. Първите хора - Адам и Ева, получили една чудна градина, в която да живеят. Но се появила змията - пратеник на злото, която ги изкушила да нарушат божиите заповеди, те се поддали и Бог ги отлъчил от себе си.
Този разказ е също така част от християнската и ислямската религия.
РОЛЯТА НА УЧЕНИТЕ. Еврейските учени, изучаващи свещените писания, понякога дават различни тълкувания на еврейските закони. Тези различни тълкувания довели до формирането на различни секти в юдаизма.
Преди 2000 г. еврейските свещенослужители получили титлата РАВИН, което означава учител. Равините ръководят религиозните церемонии, дават съвети и напътствия на хората по различни битови въпроси.
БОГОСЛУЖЕНИЕ. Евреите извършват богослужението си в сгради, които те наричат СИНАГОГИ. Тората е написана на иврит върху свитъци и всяка синагога притежава комплект от тези свитъци, които се пазят на свещено място в стената на синагогата, наречено АРКАТА. По време на богослужението свитъците се изваждат от Арката и с тях се обикаля синагогата. Синагогите са построени така, че мъже и жени седят отделно.
От залез слънце в петък до залез слънце в събота трае еврейската събота - САБАТ - седмият ден на седмицата. Това е ден за почивка и богослужение. На този ден евреите не трябва да работят и се поднася специална храна според религиозния ритуал.



Гласувай:
6



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kpm
Категория: Регионални
Прочетен: 155767
Постинги: 89
Коментари: 108
Гласове: 118
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930