Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.06.2014 11:19 - За трагедията във Варна сме виновни ние / Автор: Коментатор.бг
Автор: kpm Категория: Регионални   
Прочетен: 2565 Коментари: 3 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image

Огромната трагедия във Варна и Добрич предизвика низки политически страсти, които, меко казано, бяха грозни и неуместни. Стихийни бедствия се случват навсякъде по света и политиката като оправдание или вменяване на вина няма никакво място. Затова нека оставим партийните пристрастия настрана и си отговорим ясно защо се стигна до трагедията: заради липсата на превенция.
Никой няма да ни извади от калта и водата, ако самите ние не го направим. При цялото ми уважение към еврокомисаря по бедствия и аварии г-жа Кристалина Георгиева, дори и тя се включи в хора на досадниците, като вместо да предложи реална помощ, написа прочувствен съболезнователен адрес в Туитър.
Човекът не може да победи природата, но може поне да се подготви за бедствията, на които тя го подлага. Още в сряда вечер синоптикът Емо Чолаков от бТВ си направи черната шега, че варненци ще имат късмета да гледат апокалипсиса от първия ред. Ако е знаел какво наистина ще се случи, гологлавият метеоролог едва ли би хвърлил точно такъв „бисер“, но истината е, че хората бяха предупредени, а не се взеха никакви мерки.
За избягването на подобни трагедии в бъдеще може би трябва да вземем пример от… Азия. Европейското клише не е панацея за всяко зло, понякога колективният начин на мислене в Ориента помага много повече.
Веднага давам пример. На 20 юни цяла Южна Корея, която по територия е приблизително равна на България, но е дом на 50 милиона души, се евакуира. В мащабното учение за отиграване на пожар работниците в предприятията, гостите на хотели и ресторанти, чужденците, учениците в училищата, хората в моловете, чиновниците в държавните институции, пътниците по летища и автогари – всички се евакуираха. Обществени и частни сгради в тази 50-милионна страна се евакуираха в един и същи час, точно за 20 минути. По време на мащабното национално учение бяха запалени контейнери, за да се създаде симулация на пожар, а евакуираните бяха очаквани от екипи на бърза помощ.
Подобни учения в Южна Корея се правят два пъти годишно – веднъж през пролетта и веднъж през есента. И никой в тази демократична и икономически мощна държава не мисли да мрънка. Щом има учение се евакуират и богатите собственици на корпорациите, и работниците в текстилната фабрика. Не че това ще те спаси на 100% от природното бедствие или от аварията, но поне ще те подготви да посрещнеш стихията възможно най-безболезнено.
Подобна е ситуацията и в Япония. Цял свят се възхити на това колко бързо японците влязоха в нормален ритъм след опустошителното земетресение и последвалата ядрена авария във Фукушима през лятото на 2012 г. Да, но японците минават едни от най-строгите обучения за реакция при земетресение, които започват още в детската градина, продължават в училище и не спират дори на работното място.
А сега да привнесем ситуацията у нас. Кой, кой, кой е способен да организира мащабно национално учение за отиграване на ситуация с пожар, наводнение, земетресение или производствена авария? И представяте ли си вечно мрънкащият българин да се включи в подобна акция, без да се противи, че трябва „да им играе по гайдата на тези“, вместо да си гледа тарикатлъка? После, когато лошото стане, дружно почваме да псуваме противниковия политически лагер. И така, до следващата трагедия. От село Бисер до квартал Аспарухово например.
Ние, българите, имаме една много хубава пословица: Хайде да не си бутаме къщата. Е хайде, ама нашата къщичка ние вече я бутнахме. Няма учения за децата в училище – как се оказва първа помощ на пострадал например. Няма антитерористични учения с участие на населението. А бомбоубежищата като символ на отминалата тоталитарна ера се превърнаха в символ на модернизма – кенефи, блата и наркомански свърталища.
Така че за трагедията във Варна сме виновни всички ние. Уви, ще се сблъскваме със стихиите по най-болезнения начин, докато не си променим начина на мислене и докато не вземем превантивни мерки. Но не само на думи.


Тагове:   Варна,


Гласувай:
8


Вълнообразно


1. kasnaprolet9999 - Аз съм виновна и днес си подадох о...
21.06.2014 15:32
Аз съм виновна и днес си подадох оставката. Не искам повече да нося вината за случващото се в страната ни. Моите коалиционни партньори вятъра и дъжда ме подведоха и си позволиха нерегламентирани действия-бури, смерчове, наводнения, кални потоци и пр. Това не може да се търпи повече и те трябва да се поставят под специален надзор от лятото. То обаче не иска да ми приеме оставката, казва че трябва да се върне стария календарен ред с четиринадесет дена назад. Иска да стартира летния сезон от началото на юли. Това е само мотив за да избегне отговорността от разрушителните последствия на коалиционните ми партньори. Предлагам да гласувате по електронен път за започване на лятото:)))
цитирай
2. kasnaprolet9999 - А сега по- сериозно
21.06.2014 21:31
http://afera.bg/razsledvania/63432.html
цитирай
3. andri - МЕРКИТЕ СА: ПОЧИСТВАНЕ НА КАНАЛИЗАЦИИТЕ
24.06.2014 07:31
АКО канализациите, шахтите край училищата и жилищата ни, деретата по селата бяха ЧИСТИ, а не задръстени с боклуци - нямаше да има потънали в кал жилища и улици.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kpm
Категория: Регионални
Прочетен: 155000
Постинги: 89
Коментари: 108
Гласове: 118
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031